« Zpět

Lobulární disekující hepatitida

Tato „krásná“ játra byla odebrána postmortálně. Jednalo se o 15měsíční fenu křížence špringršpaněla, které selhala játra během 14 dnů, do té doby byla fena bez potíží.

Histopatologickou diagnózou byla fibróza, mikronodulární regenerace, proliferace žlučovodů, cholestáza a chronická hepatitida konzistentní s tzv. lobulární disekující hepatitidou.

Lobulární disekující hepatitida (LDH) je formou cirhózy, která se nejčastěji vyskytuje u mladých dospělých psů. Špringršpaněl patří mezi predisponovaná plemena. Etiologie této léze není přesně známa, dle některých zdrojů se spíše jedná o typ odpovědi na různé inzulty než o specifické onemocnění. U některých psů s LDH bylo histologicky zjištěno zvýšené množství mědi v játrech, ale není jasné, zda se jedná o primární příčinu této léze nebo o důsledek cholestázy. Mezi potenciální příčiny se také řadí infekční onemocnění, toxiny a autoimunitní onemocnění.

Tato léze často rychle progreduje a většina psů má výrazné změny v době diagnózy. Obvykle se vyskytují příznaky onemocnění po dobu 2-6 týdnů bez předchozích příznaků onemocnění jater, než se vyvine portální hypertenze a ascites. Většina psů uhyne nebo je utracena do několika měsíců od stanovení diagnózy ☹

Tyto stránky využívají Cookies. Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s používáním. Zjistit více