« Zpět

Tumor měkkých tkání (soft tissue tumor) u kočky

Na této fotografii je nádor z podkoží na boku u devítileté kočky. Jednalo se o relativně velký útvar - doručená excize měřila 15×9×7 cm a bohužel nebyla kompletní. Histologicky byl nádor diagnostikován jako tumor měkkých tkání (soft tissue tumor) vysokého stupně malignity.

Tumory měkkých tkání, také označované jako sarkomy měkkých tkání, jsou jedním z nejčastějších typů neoplazií kůže a podkoží u domácích koček. Jedná se o skupinu nádorů vycházejících z různých typů mezenchymálních buněk pojivových tkání, které mají podobné histologické znaky a biologické chování; typicky zahrnují fibrosarkom, myxosarkom, nádory pochvy periferních nervů (PNST), nádory perivaskulární stěny (PWT), nediferencované sarkomy a někdy také liposarkomy.

Tyto nádory obecně mají tendence být lokálně infiltrativní a mohou se šířit podél fasciálních rovin, rostou většinou pomalu a vykazují nízkou až střední tendenci k tvorbě metastáz.

Tumory měkkých tkání u koček jsou popisovány zejména ve střením až vyšším věku pacientů (nejčastěji ve věku 10-11 let), ovšem mohou se vyskytovat v jakémkoli věku a jsou popisovány i u koček mladších jednoho roku. U mladých koček se může uplatňovat virus kočičího sarkomu (FeSV, feline sarcoma virus), který vzniká kombinací viru kočičí leukémie (FeLV) a vlastního genomu koček. Tyto nádory bývají často multicentrické a mají vyšší riziko tvorby metastáz. Tvoří však pouze malou část fibrosarkomů/STT u koček.

U koček jsou také popisovány sarkomy v místě vpichu (FISS, injection site sarcomas) vznikající v místech předchozí aplikace vakcinace nebo jiných forem lokalizovaného trauma, které způsobí chronickou zánětlivou reakci, ale o těch se rozepíšeme zase někdy příště :).

Více fotografií k tomuto případu najdete na naší facebookové stránce.

Tyto stránky využívají Cookies. Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s používáním. Zjistit více